måndag 6 oktober 2008

Nobelpriset - hoppfull dag för borreliadrabbade?

Rent spontant känns idag som en hoppfull dag tycker jag. Valet av årets nobellpristagare borde kunna få upp intresset för, och resultera i mer pengar till forskning om virus- och bakteriesjukdomar som vi ännu inte vet så mycket om. Där är ju borrelia bara en av många, men definitivt en sjukdom som är på frammarsch och som man vet alldeles för lite om. Så som sagt, idag tror jag är en hoppful dag! Vad tror ni?

Intressant om zur Hausen som upptäckte HPV-viruset:

"zur Hausen gick emot en då förhärskande uppfattning och hävdade att livmoderhalscancer orsakas av okända typer av humant papillomvirus, HPV. I många år förfinade han sin metodik och kunde 1983 påvisa cancerframkallande typer HPV."

Det görs ju ständigt nya upptäckter men det är inte bara inom borreliaforskningen som det tar tid att överbevisa den uppfattning som redan råder. Herrarna och damerna "borrleliaexpertselit" är långt ifrån de första som envist försvarar sina förlegade teorier med näbbar och klor. Men förr eller senare brukar man inte kunna bortse från fakta och då kommer den rådande verkligheten att ändras. Hur var det nu, var det inte samma sak när man kom på att jorden är rund? Det tog väl ett tag innan det blev accepterat? Men jag tror inte att det är så många som skulle ifrågasättada det nu..

Vem vet, nån av de forskare som idag försöker lösa borreliagåtan men kämpar i hård motvind kanske står på tur för nobelpris om 20 år... Omöjligt är det definitivt inte!


Inga kommentarer: