tisdag 28 april 2009

Behandlingsriktlinjer ifrågasätts från fler och fler håll

Det här var verkligen positivt, även The Association of American Physicians and Surgeons (AAPS) ifrågasätter nu IDSA:s riktlinjer för borreliabehandling som redan fått så mycket kritik i USA och till och med blivit föremål för en antitrust investigation.

Det är dessa riktlinjer som svenska behandlingsrekommendationer till stor del grundar sig på, riktlinjer som baseras endast på de forskningsrapporter som stödjer en liten grupp mäktiga människors åsikter i frågan om vad som är lämplig behandling mot borrelia. Visst finns det forskning som stödjer dessa åsikter, men det finns även annan forskning som tydligt talar emot dem. Det finns forskning med helt andra resultat än de rapporter ISDA stödjer sina riktlinjer på. Det handlar som i så många andra fall om vad de som har makten i sina händer väljer att framhålla som den "absoluta sanningen". Detta förväntas sedan både läkare och patienter blint följa och tro på, trots att deras erfarenheter säger dem något helt annat och varje tänkande människa borde kunna förstå att värden inte är så svart eller vit.

Men det händer saker i värden, sakta men säkert får man mer och mer kunskap om sjukdomen och inte heller Sverige kommer kunna klamra sig fast vid sina gamla rekommendationer i all evighet när mer och mer talar emot dem.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för den informationen Emma.Den ger oss sjuka hopp om att riktlinjerna på sikt kan ändras även i Sverige. Problemet är att många av oss inte kommer att ha någon glädje av det - då. Vi är alltför sjuka i denna förfärliga sjukdom, det är alltför sent att få det att vända. Varför fick vi inte hjälp från början?

Tack för din fina blogg!