torsdag 17 juli 2008

Felaktig information?

I aftonbladets artikel står det att borrelia inte smittar inom ett dygn, om jag inte missminner mig helt så finns det forskning som visar på att det kan smitta redan inom någon timme. Har inga länkar till det just nu tyvärr, men ska hålla ögonen öppna. Rent sunt förnunft tycker jag att det är att ta bort fästingen så fort som möjligt men att det säga att det inte kan smitta på ett dygn, vad finns det för belägg för det? Borde det inte var olika beroende på både fästingen och personensom blir biten. Och börjar inte fästingen suga blod med en gång? Har den nån slags inbyggd klocka som efter 24 timmar säger att "nu är det dags att börja släppa ut bakterier"? Den som vet får gärna berätta!

3 kommentarer:

Carina sa...

Läkemedelsverket skriver:

http://www.lakemedelsverket.se/Tpl/RecommendationsPage____2973.aspx

"Tidigare trodde man att smittan från fästing till människa inte överfördes förrän 1–2 dygn efter bettillfället, men nya rön talar för att överföringen sker mycket tidigare, möjligen redan efter några timmar.

Detsamma nämns även i Norsk media:

http://www.side2.no/helse/article1832554.ece

"Bakterien Borrelia kan overføres fra flåtten til mennesker etter bare noen timer, men størst risiko er det når flåtten sitter festet i mer enn 24 timer."

emma sa...

Tack så mycket Carina! Det var väl det jag tänkre..

Anonym sa...

varfor inte:)