torsdag 18 juli 2013

Den som ändå hade alla rätta svar....


Det är en sak att man inom den offentliga sjukvården inte anser sig ha tillräcklig vetenskaplig grund för att rättfärdiga längre antibiotikabehandling av patienter som har bestående sjukdom efter en borreliainfektion som anses vara färdigbehandlad, en annan sak att bestämt säga att denna sjukdom inte finns. Både forskare, läkare och patientföreningar behöver reflektera över denna skillnad, komma till sans i den här debatten och inse att vi faktiskt inte på något vis med 100% säkerhet kan veta vem om har rätt och vem som har fel då medicinsk forskning är något som är under ständing utveckling och där vi inte på långa vägar har alla svar. Från hälsomyndigheters sida skulle jag välkomna ett sakligt argument i stil med att ”Här i landet är det för tillfället vår myndighets uppfattning har vi inte tillräckliga vetenskaliga grunder för att inom den offentliga vården behandla borrelia med långtidsantibiotika, men vi är medvetna om att det finns kliniker som gör det och att de hänvisar till andra forskningsrapporter är de som vi anser ha störst trovärdighet. Vi är också medvetna om att fler och fler svenskar uppsöker dem och vi lägger nu ökade resurcer på forskning om borrelia då vi inser att detta är ett problem”. En saklig kommentar om vilken ståndpunkt man har och varför är ju en bra utgångspunkt för vidare diskussion.  Men att en högutbildad person i TV säger att ”kronisk borrelia är en påhittad sjukdom som man får på internet” är för mig oförståeligt, då de allra flesta idag ändå  är medvetna om att det finns personer som mår väldigt dåligt väldigt länge efter en borreliainfektion trots att den anses vara färdigbehandlad och att det inom forskarvärlden finns olika uppfattningar om varför det är så. Lite ödmjukhet inför en komplicerad fråga hade inte suttit fel! Det är dock bra att det tas upp i TV så att fler blir medvetna om att det finns andra synsätt än det officiella svenska i denna fråga och kan bilda sig sin egen uppfattning.

3 kommentarer:

Carina sa...

Det blir lite problematiskt när "kritiker" skriver kronisk borrelia MED citationstecken och menar "något annat" och sedan så "försvinner" dessa citationstecken när någon sprider infon. Dom bör ju istället skriva rätt benämning på det som dom istället menar. En kronisk borreliainfektion (skrivet UTAN citationstecken!!) är helt enkelt bara en långvarig borreliainfektion, och detta finns då definitivt!

Anders sa...

Nu kan alla som tar borrelia på allvar välja SVT eller VoF eller båda till Årets Förvillare 2013 för att de förvillar om borrelia och för att de förkastar borreliaskadades situation.
Rösta här: http://aretsforvillare.nu/

Caroline sa...

Hej!
Har inte läst här innan tror jag. Läste lite kort om din resa, vilken kämpe du är!
Har inte läst om din behandling än, kommer till det!
Kika in i min blogg ser du de tre senaste inläggen. Jag har en sjuåring som har vart sjuk i fyra år minst. vi får ingen hjälp!
Det jag med saknar är det ödmjuka förhållningssättet till denna diagnos, och ett erkännande att diagnosen/tillståndet finns som sådant.
Jag är i fasen JÄVLIGT_FÖRBANNAD just nu och i en akut sjukfas med min dotter så jag är väldigt aktiv just nu. Hoppas att kunna lyfta frågan medialt!
Mvh Caroline Isaksson